Description

Sur quoi porte ce projet ?

#BerchemCreatives is een community van superdiverse creatieve entrepreneurs die elkaar inspireren, stimuleren en kruisbestuiven via netwerking en co-creatie in leegstaande winkels, magazijnen en kerken. Laagdrempelig, coachend en adviserend. #BerchemCreatives gelooft dat creativiteit, los van religie, cultuur of leeftijd, het nieuwe clubben is.
Berchem is een toffe buurt en er wonen en/of werken heel wat bekende creatievelingen. Maar dat in onze buurt nog veel onbekend talent rondloopt, is minder zichtbaar. Nochtans zijn er leegstaande ruimtes genoeg om ontmoetingsplaatsen te creëren én kruisbestuiving en creatief ondernemerschap te stimuleren. Berchem Creatives, een initiatief van en voor Berchemnaren, maakt er haar missie van om de lege panden één voor één, met de toestemming van de eigenaars, om te vormen tot creatieve hubs. Tijdelijke publieke ruimtes om precies te zijn, waar startende creatieve ondernemers een podium krijgen én waar ze elkaar en anderen kunnen inspireren met activiteiten zoals performances, exposities, inspiratie- en coachingsessies, … Telkens met de focus op één of meerdere thema’s: food, art, labs, design, café en podium.

We worden sinds 2017 gesteund door het District Berchem en de Stad Antwerpen.

Types
Comment pouvons-nous définir ce projet ?
  • Economie de partage: Partage d'infrastructure
  • Arts / Culture
  • Lien interquartier
Date de début 1 avril 2016

Photos

Images partagées par le responsable de ce projet

Objectifs

Quel est le but de ce projet ?

Hoofdkenmerken zijn: het community-gevoel, creatief ondernemerschap stimuleren en de buurt opfleuren door leegstaande panden in en rond de Statiestraat op te vullen met tijdelijke creatieve concepten.

Sinds onze opstart hebben we 42 CREATIEVE STARTERS structureel en financieel begeleid. 15 CREATIEVE HUBS ingevuld, met TOKO139 als meest recente. 9 POP-UPS opgericht in samenwerking met 'Pop-Up to date' (District Berchem).

Public cible

Qui est concerné par cette initiative ?

Acteurs

Quels acteurs participent à ce projet ?
Creative Cities VZW Association artistique et culturelle

Lieu

La zone dans laquelle cette initiative a une incidence et les lieux où elle se concrétise.

Contact