Omschrijving

Waar gaat dit project over?

'Kippegem' is een groene pop-up ontmoetingsplaats rond het centrale plein in Krottegem, de Onze-Lieve-Vrouwemarkt, met kakelende kippen, zelfgemaakte banken en tafels, enz. De filsofie achter het project is echter dat met weinig middelen, mooie zaken worden gerealiseerd.

Krottegem is een oude arbeidersbuurt in Roeselare, aan de achterkant van het station. Het verwijst naar het West-Vlaamse woord 'Krotte', wat betekent 'arm zijn'. De geschiedenis als volkswijk met oudere arbeiderswoningen, zorgt ervoor dat Krottegem zeer dicht bebouwd is, met weinig groen. Daarom werd beslist om een openbare ruimte in te richten zoals Kippegem, een leuke ontmoetingsplaats voor buurtbewoners en werknemers.

Het project Kippegem won de Matexi Award van 2016. Oordeel van de jury: "De jury is van mening dat dit land- en tuinbouwproject er met kop en schouders bovenuit steekt. Het is een schitterend voorbeeld van een pop-upontmoetingsplaats waarbij de inwoners de handen uit de mouwen steken om in de stad een nieuwe vorm van samenkomen te organiseren waaraan iedereen wil meedoen."

Types
Hoe kunnen we dit project definiëren?
  • Deeleconomie: Infrastructuur delen
  • Ecologie / Leefmilieu
Startdatum 1 januari 2015

Foto's

Afbeeldingen gedeeld door de verantwoordelijke van dit project.

Doelen

Wat probeert dit project te verwezenlijken?

- Een ontmoetingsplek creëren;
- Meer kleur brengen in de buurt van Krottegem;
- Buurtbewoners laten kennismaken met de ecologische dynamiek;
- Mensen dichter bij elkaar brengen;
- Nieuwe dynamiek en positieve identiteit geven aan de buurt.

Doelpubliek

Wie wordt door dit initiatief geraakt?

- Alle buurtbewoners van Krottegem. Zo kunnen de groenten uit de verhoogde plantenbakken vrij door de buurt geplukt en geconsumeerd worden. De eitjes van de kippen worden met smaak opgegeten door de vrijwilligers en de buurtbewoners.

  • Alle inwoners

Actoren

Welke actoren doen mee aan dit project?
Matexi Dienstenbedrijf

Locatie

Het gebied waar dit initiatief invloed op heeft, en de plaatsen waar het zich afspeelt.

Contact

Patricia Carron