Omschrijving

Waar gaat dit project over?

De Dobbelaar is een spellenclub die georganiseerd wordt door Den Heuvel Runkst. Dankzij Runkst VV, de lokale sporthal, heeft De Dobbelaar een leuke locatie waar dit maandelijks kan doorgaan.

Het centrum voor mensen met een beperking Den Heuvel (Runkst) zocht manieren om cliënten of inwoners meer activiteiten buitenshuis te laten doen. Er waren middelen voor een innoverend project. Eén van de begeleidsters, Els Daemen, stelde een spellennamiddag voor met mensen buiten het centrum. De bewoners kozen de naam “De Dobbelaar”.

Af en toe sluiten "externen" aan, dat zijn mensen met een beperking die thuis wonen, en komen er vrijwilligers die helpen de spellen uit te leggen. Als je je geroepen voelt als vrijwilliger dan is het altijd een meerwaarde om een hart voor onze mensen te hebben en eveneens mee te genieten van samen een spel te spelen!

De bordspellen worden door de begeleidsters aangepast zodat mensen met verschillende soorten denkwijzen samen kunnen spelen. Rekenen wordt bijvoorbeeld eenvoudiger gemaakt met het vermelden van aantallen in plaats van cijfers. Omwille van visuele beperkingen maken de begeleidsters sommige spelkaarten groter en duidelijker. Naar eigen zeggen, leert Els Daemen op een dubbele manier van deze spellen: ze leert haar cliënten beter kennen én ze heeft een beter overzicht van welke spellen geschikt zijn voor mensen met een beperking.

Types
Hoe kunnen we dit project definiëren?
  • Verbondenheid / Participatie
Startdatum 1 februari 2017

Foto's

Afbeeldingen gedeeld door de verantwoordelijke van dit project.

Doelen

Wat probeert dit project te verwezenlijken?

Een zinvolle vrijetijdsinvulling voor mensen met een mentale beperking waarbij ze andere mensen uit de omgeving kunnen leren kennen via een laagdrempelige activiteit.

Doelpubliek

Wie wordt door dit initiatief geraakt?

Wij bieden een spellenclub aan voor mensen met een mentale beperking.

Als je je geroepen voelt als vrijwilliger dan is het altijd een meerwaarde om een hart voor onze mensen te hebben en eveneens mee te genieten van samen een spel te spelen!

  • Mensen met een beperking

Actoren

Welke actoren doen mee aan dit project?
Den Heuvel Runkst Zorg: Mensen met een beperking

Locatie

Het gebied waar dit initiatief invloed op heeft, en de plaatsen waar het zich afspeelt.

Contact